Van uniform naar kussen, van actief naar passief

  • Klant

    Brenda

  • Datum

    Mei 2020

Herinneringsstukken uit vaders Uniform

Brenda haar vader ging met pensioen na jaren met hart en ziel zijn functie van Sluiswachter in de havens van Zaanstad te hebben uitgeoefend. Hij was er klaar mee en gaf zijn uniform aan zijn dochter “voor verkleedkleding ofzo”. Brenda wist niet goed wat ze ermee aan moest en het pak verdween in haar kast. Tot ze aan ReConstructed dacht en er een plan in haar hoofd vormde. Haar vader zou binnenkort jarig zijn en hoe mooi zou het zijn als ze zijn pak aan het terug kon geven maar dan in een andere vorm.

Ze vroeg me kussens van te maken. Ik mocht het hele pak ervoor verknippen en er zaten ook twee overhemden bij. Het blijft bijzonder om een schaar te zetten in textiel waar zoveel herinneringen in zit, zoveel emotie… In mijn hoofd vormde zich een beeld van het kabbelende water en het eerste kussen dat ik maakte beeld het water uit, gemaakt van het overhemd. Dat deels wordt bedekt door het voorpand van het jasje. Het tweede kussen moest de statigheid van het pak uitstralen, met de 3 gouden strepen als blikvanger. Ik ben trots op het resultaat, zeker na zien (Bren had een filmpje gemaakt) van de reactie van vaders toen hij zijn cadeaus uitpakte.

Een uniform is de textiele uiting van een roeping, de trots en de emotie die het vergt om het beroep uit te oefenen kruipt in de naden van het pak, kruipt tussen het weefsel van de stof. Pensioen betekend dat je het pak nooit meer aan zult doen en afscheid neemt van dat deel van je leven, dat zoveel met zich mee heeft gebracht. Een uniform is zoveel meer dan de kleding die je aantrekt naar je werk… en als je het dan nooit meer aan zult trekken, kan ik het in een nieuwe vorm gieten om je dienstverleden te vieren.